261 kg produktów mięsnych oraz 55 kg produktów mleczarskich objętych zakazem wwozu mazowieccy funkcjonariusze celno – skarbowi zajęli na warszawskim lotnisku.
Przeprowadzone przez funkcjonariuszy celno – skarbowych kontrole na lotnisku Chopina tylko w styczniu tego roku dały wyjątkowe wyniki. Podczas kontroli 100 wybranych bagaży pasażerów skonfiskowano łącznie 316 kg m.in. sery, mleko, masło, różnego rodzaju wyroby mięsne, wędliny, a nawet surowe mięso. Zgodnie z obowiązującymi przepisami produkty przekazane zostały do utylizacji.
Warto podkreślić, że w 2018 r. na Lotnisku Chopina funkcjonariusze skonfiskowali ponad 4 tony produktów mięsnych oraz mleczarskich przywiezionych przez podróżnych. Jest to ponad 80% więcej niż w roku 2017.
Państwa, z których najczęściej dokonuje się prób przywozu zakazanych produktów spożywczych to: Ukraina, Rosja, Chiny, Wietnam, Armenia.
Zakaz przywozu produktów pochodzenia zwierzęcego przez podróżnych spoza Unii Europejskiej obowiązuje od 2009 r. Celem wprowadzonego zakazu jest zapobieganie rozprzestrzeniania się zakaźnych chorób zwierzęcych, m. in. afrykańskiego pomoru świń (ASF).
„Dodatkowo na lotniskach znajdują się materiały informacyjne m.in. plakaty i ulotki o zakazie wwozu spoza Unii Europejskiej produktów pochodzenia zwierzęcego. Ustawione są także specjalne pojemniki, do których podróżni mogą wyrzucać zakazane produkty. Taka żywność może zawierać patogeny powodujące choroby zakaźne, co może mieć również skutki ekonomiczne dla unijnych hodowców zwierząt." – informuje Anna Szczepańska Rzecznik Izby Administracji Skarbowej w Warszawie.
Szczegółowe informacje dot. zakazu wwozu żywności pochodzenia zwierzęcego znajdują się na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii pod adresem: https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/przywoz-zywnosci-na-wlasny-uzytek